Aikuisten neuvonta- ja ohjauspalvelut  »Ajankohtaista

Kansainvälinen palkinto Oulussa kehitetylle HALI-järjestelmälle

Eurooppalainen satelliittinavigointikilpailu palkitsi uusia innovaatioita. Palkinnon sai HALI 2.0 työryhmä, jota vetää Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi. Muut ryhmän jäsenet ovat Kalle Arola Elektro-Arola Oy:stä, Jukka-Pekka Alanissi Imtech Traffic & Infra Oy:stä, Antti Koponen Virve Tuotteet ja Palvelut Oy:stä ja Joni Jämsä Centria-ammattikorkeakoulusta. Palkinto luovutettiin Berliinissä 20.10.2015 pidetyssä Satellite Masters -konferenssissa.

Oulussa kehitetty järjestelmä ohjaa automaattisesti liikennevalot vihreäksi mahdollistaen hälytysajoneuvoille turvallisen ja esteettömän etenemisen. Onnettomuudet ovat näkyvä syy etuuksille, mutta 80 prosenttia hyödyistä tulee kohteen nopeammasta saavuttamisesta.

HALI sai Saksan liikenne- ja viestintäministeriön sekä kauppa- ja energiaministeriön erikoispalkinnon. Kilpailussa etsittiin sovelluksia ja ideoita, miten hyödyntää Galileo-satelliittijärjestelmän viranomaisille rajattua PRS-palvelua. Palkinnon myötä HALI on ehdolla PRS-toiminnon hyödyntäjäksi ensimmäisten joukossa. Kansainvälisen pilottihankkeen valmistelu päätettiin aloittaa suomalais-saksalaisena yhteistyönä.

HALI toimii tällä hetkellä kaikissa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikennevaloissa. Järjestelmää ollaan parhaillaan käyttöönottamassa Tampereella ja Kuopio on aloittamassa järjestelmän pystyttämisen ensi vuoden alussa. Neuvottelut usean muun kaupungin kanssa ovat käynnissä, joista osa on myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Seuraava versio HALI-järjestelmästä toteutetaan kansalliseksi TEKESin rahoittamassa CyberWI-hankkeessa, jolloin mikä tahansa kaupunki voi siihen liittyä helposti ja kustannustehokkaasti. Järjestelmä on avoin tuote viranomaisille ja avoin ekosysteemi yrityksille, jotka tekevät käytännön työn. HALI:sta voi tulla jopa standardin kaltainen tuote sekä hälytysajoneuvoihin että liikennevaloihin.


Lisätietoja:
lehtori Joni Jämsä, joni.jamsa@centria.fi, 044 449 2524

Kuva järjestelmästä toiminnassa (Juuso Haarala)

Linkki: http://www.esnc.eu/index.php?anzeige=prs15.htmlTakaisin »
© Opastin • Neuvonta- ja ohjauspalvelu
Yhteystiedot
Intra


Opastin-palvelun ovat tuottaneet Opin Ovi Keski-Pohjanmaalla ja Opin Ovi SME -hankkeet. Hankkeet on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston ja valtion tuella.