Aikuisten neuvonta- ja ohjauspalvelut  »Ajankohtaista

Tradenomiksi aikuisena nuorten parissa

Tiedonjano ja itsensä kehittäminen saivat aikuisena opintielle

- Päädyin opiskelemaan myöhemmällä iällä, kun huomasin, ettei osaamistasoni ollut riittävä niihin työtehtäviin, joihin halusin päästä. Halusin jatkuvasti oppia ja kehittää osaamistani ja se, että joku antaa rungon opiskelun tueksi ja tukea opiskeluun merkitsi myös. Totta kai siellä painoi myös korkeakoulututkinto, jonka koen nyt liiketalouden tradenomina avaavan työelämässä tehokkaammin uusia ovia, sanoo keväällä tradenomiksi valmistunut Johannes Vähänen. Kempeleessä asuva perheenisä kulki kolmen vuoden ajan opiskelemassa Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan kampuksella.

Miten valitsit juuri Centrian?

Kun tein päätöksen, että siirryn työelämästä kouluun, oli vuosi jo sen verran pitkällä, että yhteishakuaika oli mennyt umpeen. Ylivieska oli Kemin kanssa lähimmät, joissa oli täydennyshakuvaihe käynnissä ja päätinkin hakea molempiin. Ylivieskan laitoin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi ja pääsin, joten valinta oli helppo.

Miten sopeuduit nuorten joukkoon?

Nuorten joukkoon sopeutuminen oli hyvin helppoa, en oikeastaan osannut ajatella olevani ns. "vanha" opiskelija, vaan opiskelijana muiden joukossa.

Poikkesiko opintosi nuorten opiskelusta?

Opintopolkuni poikkesi nuorten opinnoista oikeastaan siinä, että kiristin alussa tahtia ja sain jonkin verran hyväksi lukuja aikaisemmin hankitusta osaamisesta mm. yrittäjänä. Alkuperäisenä tavoitteenani oli valmistua kahdessa vuodessa, mutta opiskelu venyi kuitenkin kolmeen vuoteen lähinnä opinnäytetyöhön liittyvän viivästyksen vuoksi. Energiat taisi välillä loppua kireässä opiskelutahdissa, arvioi ensimmäisenä vuonna yli 100 opintopistettä suorittanut Johannes Vähänen. 

Miten sait yhdistettyä perhe-elämän ja opinnot?

Haastavinta oli tiukan aikataulun sekä pitkän koulumatkan ja perheen yhdistäminen. Tässä onneksi niin koulu kuin perhe kotonakin jousti ja sain ne hyvin sopimaan yhteen. Opintojen etenemisen kannalta oli myös tärkeää joustavuus koulun suunnasta. Sain täydennettyä kursseja niin aikuisten tutkinnon puolelta kuin Oulun ammattikorkean avoimen koulutuksen puoleltakin.

Aiheuttiko kulkeminen Kempeleestä Ylivieskaan ongelmia?

Kulkemista helpotti kimppakyyti, joka löytyi suhteellisen pian aloittamisen jälkeen. Aikaiset herätykset ja myöhäiset kotiinpaluut väsyttivät, mutta siihenkin tottui. Koulua ei kuitenkaan ollut joka päivä, vaan sain suunniteltua itselle sopivaa rytmiä valitsemalla eri vuosikurssien kursseja ja käyttäen hyödyksi aikuiskoulutuksen kursseja lauantaisin.

Mikä merkitys itsellesi on tradenomin tutkinnolla?

Tutkintohan antaa mahdollisuuden hakeutua haastavampiin tehtäviin työelämässä, mutta sen lisäksi koulun tuoma tietotaito lisää itseluottamusta ja osaamista haastavien tehtävien hoidossa. Tutkinto mahdollistaa myös jatkokoulutuksen maisteriohjelmassa yliopistossa, johon minulla on tarkoitus jatkaa myöhemmässä vaiheessa. Koulutus antoi minulle työkaluja, mutta myös laajempaa kuvaa liiketalouden lainalaisuuksista, vakuuttaa Johannes Vähänen.

Opiskelu kannattaa aina! Nykyään joustavat mahdollisuudet opiskelun toteuttamiseen lisäävät vaihtoehtoja ja pyrin itsekin vielä jatkokouluttautumaan lisää.

Haku opintoihin on 22.9.2015 mennessä. Lisätietoja löytyy hakusivuilta!

Teksti Eija Huotari, kuva Johannes Vähänen


Takaisin »
© Opastin • Neuvonta- ja ohjauspalvelu
Yhteystiedot
Intra


Opastin-palvelun ovat tuottaneet Opin Ovi Keski-Pohjanmaalla ja Opin Ovi SME -hankkeet. Hankkeet on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston ja valtion tuella.