Aikuisten neuvonta- ja ohjauspalvelut  »Ajankohtaista

Centria avasi oman sähköautojen pikalatausaseman Ylivieskaan

Centria-ammattikorkeakoulussa 2014 alussa käynnistynyt Electric Vehicles Goes Arctic! -hanke (EVGA) on saavuttanut uusia etappeja. Hankkeen tavoitteena on sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien sekä niihin liittyvien palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen arktisten olosuhteiden ja yritysten liiketoiminnan näkökulmasta. Nyt  Centria on avannut Ylivieskaan oman pikalatausaseman ja sen käyttötutkimukset yhdessä hankkeessa mukana olevien yritystoimijoiden kesken on juuri käynnistetty.

- Latauspiste on sijoitettu Centria-ammattikorkeakoulun pysäköintipaikan läheisyyteen, ja se palvelee mahdollisesti myös ulkopuolisia sähköauton pikalatauksen tarvitsijoita, kertoo EVGA-konsortion koordinaattori ja projektipäällikkö Sakari Nokela.

Pääasiallinen käyttötarkoitus kuitenkin on hankkeen tutkimuskäyttö, eli kauppaliseen käyttöön latauspistettä ei ole perustettu. Oma pikalatauspiste tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa jatkossa sähköisten ajoneuvojen pikalatauksen käyttötutkimuksia ja erilaisia laboratorio- ja kenttätestauksia omia tutkimusajoneuvoja hyödyntäen.

- Jos samalla hanketoiminnassamme voimme auttaa yhteistyöyrityksiämme heidän uusien tuotteiden ja innovaatioiden markkinoille tulossa, niin ilman muuta me Centriassa olemme innolla mukana ja asiakkaitamme palvelemassa, jatkaa Nokela.

Centrian EVGA-hankkeessa kumppanina olevan Kemppi Oy:n vahvaa osaamista virtalähdetekniikassa on otettu käyttöön aiemmin Saksan eCarTec -messuilla lanseeratuissa Ensto Chago Tower -latausasemissa. Kyseisen tuoteperheen 20kW-teholuokan pikalatausaseman ensimmäisiä versioita on laboratoriotestattu ja otettu testikäyttöön Centriassa Ylivieskassa. Pikalatausasema soveltuu sähköautojen akkujen nopeaan DC-lataukseen, jossa latausaika voi olla jopa kymmenen tuntia lyhempi kuin tavanomaisessa yön yli kestävässä hitaassa kotilatauksessa. Nyt testikäyttöön otetulla pikalaturilla esim. Nissan Leafin latausaika on puolesta tunnista tuntiin. Käytännössä auton akku voidaan siis ladata esimerkiksi lounastauon tai kokouksen aikana.

- Centria-ammattikorkeakoululla on sekä opetuksessa että TKI-toiminnassa laaja kokemus pitkältä ajalta sähkölaitteiden testauspalveluiden, sähköisen- ja älyliikenteen olosuhdeosaamisen sekä niihin liittyvien kehittämishankkeiden osaajana. Tavoitteena on jatkuvasti tuoda ja luoda uutta tietoa ja osaamista ja palvella elinkeinoelämää erilaisten tarpeiden ratkaisuissa, toteaa yksikönjohtaja Hannu Leppälä.

Taustaa

Vuoden 2015 loppuun saakka jatkuva EVGA on ollut Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia hankkeita, ja sen kustannusarvio Centrian osalta on 836 000 euroa. Tekesin rahoitusosuus hankkeessa on 501 000 euroa. Koko EVGA-konsortion laajuus mukana olevine yritysprojekteineen on kokonaisuudessaan noin 2,6 miljoonaa euroa.

EVGA-konsortion toimintaan osallistuu useita suomalaisia eri alojen yrityksiä ja organisaatioita. Mukana olevat yritykset tulevat muun muassa sähkö-, ICT-, kaupan ja ajoneuvotestausalalta. Konsortiokumppanit tuovat kehittämiseen vahvaa olosuhde-, testaus- ja teknologiaosaamista sekä kansainvälisiä yhteistyöverkostoja. Mukana ovat esimerkiksi sekä Ylivieskan Teknologiakylä YTEK Oy, Satavision Oy, Osuuskauppa Arina ja Pörhön autoliike Oulusta, Northern Engineering Oy Muoniosta, Kemppi Oy Lahdesta sekä Brand Factory Oy Espoosta.

EVGA-hanke on osa Tekesin EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelmaa, jonka tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä vuoden 2010 noin 200 miljoonasta eurosta noin kahteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. EVE-ohjelman avulla halutaan luoda Suomeen sähköisten ajoneuvojen yrityksistä ja tutkijoista koostuva yhteisö, jolla on kiinteät yhteydet kansainvälisiin tutkimus- ja liiketoimintaverkostoihin. EVE-ohjelman tavoitteena on myös riittävän suurien testiympäristöjen käyttöönotto ja osallistuminen alan standardien kehittämiseen.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Sakari Nokela 040 729 9933, sakari.nokela@centria.fi
viestintäpäällikkö Paula Erkkilä 044 725 0086, paula.erkkila@centria.fiTakaisin »
© Opastin • Neuvonta- ja ohjauspalvelu
Yhteystiedot
Intra


Opastin-palvelun ovat tuottaneet Opin Ovi Keski-Pohjanmaalla ja Opin Ovi SME -hankkeet. Hankkeet on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston ja valtion tuella.